Loading...
Bloggen

Hur man sparar energi hemma

Idag har debatten om energi varit mer aktiv än någonsin. Miljöperspektivet har hamnat allt oftare i fokus och har gjort oss mer medvetna om vår användning. Energi är ett begrepp som man ofta hör i samband med miljö och klimatdiskussioner.  Vi lär oss ständigt om energi och hur det fungerar men hur ofta tänker vi på att inte använda för mycket hemma?

Ta bort sladden från uttaget

Ta bort sladden från uttaget

Det många inte vet är att det inte räcker med att stänga av en apparat genom “av/på” knappen utan apparaten kommer att fortsätta dra energi om kabeln är i uttaget. Om man vill spara den energin så skall man ta ut kabeln från uttaget. Apparater i hemmet, främst mikrovågsugn och kaffebryggare är oftast inkopplade dygnet runt och används det minsta. Det bästa är att göra en vana av att själv sätta in apparaten när den behövs istället för att dra energi i inaktivt läge

Släck lampor

Släck lampor

Det kan vara en uppenbar metod men släck lampor som inte behövs. Arbetar du under dagen så är det bättre att arbeta med direkt solljus, inte bara för att spara energi utan även för välmåendet. Släck alla ljus som inte används direkt när du går ut från rummet. Även om man tänker att man bara kommer att vara ofta i tio minuter så blir man oftast reagerar med annat. Investera även i LED och lågenergilampor. Denna investering kan spara dig över 600 kr om året.

Kläder

Lufttorka istället för torktumlare. Torktumlare drar väldigt mycket elektricitet. Ett alternativ för den tålmodige är att lufttorka kläderna. Detta sparar all energi som skulle gått till torktumlaren. Tvätta inte kläder som inte behöver tvättas.Tvättmaskiner drar oerhört mycket energi. Det bästa är att inte tvätta kläder om de inte är orena. Att bära ett plagg en gång gör oftast inte plagget smutsigt. Starta endast maskinen om den är helt full. Om det är ett plagg du behöver till nästa dag så är det sparsammare att handtvätt den och låta den vara på lufttorkning. Dessutom kan det vara värt att tvätta kläder i 40 grader istället för 60 grader. Detta kan spara upp till 50 % av energianvändningen.

Disken

Maskindiska endast större mängder. Starta inte diskmaskinen om den inte är helt full. Detta slösar på vatten, energi och diskmedel. Om du hinner handdiska det som finns i vasken på under en minut så är det enklast att handdiska. Ett tips är att diska ett par föremål medans kaffet brygga eller när maten värms i mikrovågsugnen. Att sänka sin inomhustemperatur med en grad sänker energianvändningen med 5 %. Detta är en av de viktigaste metoderna då uppvärmning av hushåll är den stora miljöboven inom hemmen. Stäng av skärmen. Det mesta av våran underhållning idag kommer från en skärm. Detta tar oerhört mycket energi. Lägg bort telefonen, stäng av Tv:n och ta upp en bok eller ett kortspel. Att ändra sina skärm vanor med endast 30 minuter per dag besparar inte bara miljön utan kommer hjälpa individens hälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.