Loading...
Bloggen

Hur man sparar energi på kontoret

En vanlig arbetsdag ligger på åtta timmar exclusive rasterna. Kontoret är där man spenderar mest tid utanför hemmet. Det är då viktigt att se till att kontoret inte slösar på för mycket energi och försöka bidra till att energianvändningen dras ner. Det finns många metoder för detta. Nedan följer endast några få av dem.

Köp endast in lika mycket apparater som krävs

Om kontoret inte har över 50 anställda så behöver köket inte ha mer än ett kylskåp. Detta är ju inte tillämpligt i vissa fall. Använd mikrovågsugn så ofta som möjligt och undvik ugnen. Se även till att alla apparater använder mindre energi än vad det hade tagit att göra det på spis. Till exempel att vattenkokaren tar mindre energi än att koka upp vattnet på en platta eller att mikrovågsugnen tar mindre energi än att värma upp maten på spis.

Om datorerna inte används så drar de fortfarande energi. Denna energi kan sparas om man stänger av datorerna. En enkel åtgärd som att släcka skärmen kan spara väldigt mycket. Energisparläge under användning sparar ytterligare energi. Det går enkelt att sätta upp timers på alla system och skärmar så att de stängs av efter en viss inaktiv tid. Detta kan göra så att energi inte behöver slösas på att man glömt stänga av skärmen.

Värme

Värme

En sänkning på värmen med en grad sparar på 5 % av värmeenergin. Uppvärmning av lokaler är den största energiboven i en verksamhet. Man kan enkelt få igenom detta i kontoret genom att be alla anställda ta med sig en tjocktröja att ha ifall de känner sig kalla. Enligt Vattenfall så kan man enkelt sänka energianvändningen i lokaler genom att se över ventilationen, isolering och värmeåtervinning. Om det blir för kallt så kan man börja med att minska kylningen, stänga av luftkonditioneringen till en början istället för att direkt starta värmen.

Pant

Pant är ett system som innebär att vid tillfället man köper en förpackning, främst PET och aluminium, så betalar man en viss summa. När man lämnar tillbaka burken eller flaskan så får man tillbaka pengar. Detta sparar energi då materialet inte blir bortkastad. På kontoret räcker det med att ha en tunna som är tillägnat för panten. Återvinning gör det möjligt för råvaran att få nytt liv. När man återvinner sorteras skräpets efter material och återskapar de till nya föremål. Dessa kan vara allt från papper, glas och plast förpackningar till textilier, tillbehör och batterier.

Undvik engångsartiklar

Ifall man vill spara energi och använder sig av plastkoppar är det en aning smartare att använda sig av muggar istället. Engångsartiklar ersätter tallrikar och bestick som redan är bra som dem är när de är gjorda av porslin eller metall. Nyckeln ligger i hur många gånger man kan använda samma produkt, vilket engångsartiklar misslyckas med. Om man idag använder pappersartiklar så kan man se till att det återvinns. Om kontoret har sugrör så kan man ersätta dem med hopfällbara metallsugrör som man enkelt kan ta med i nyckelringen.