Loading...
Bloggen

Om att producera egen el med solceller

Vad är en solcell egentligen? Den är en ljuskänslig halvledardiod som omvandlar ljusets energi direkt till el. Det finns 2 sorter solceller, den kristallina och den tunnfilms men idag är den kristallina vanligaste. Det var i 1839 Alexandre Edmond Becquerel observerad den fotovoltaika effekten. Men det var inte förrän på 1960-talet att man skapade funktionella solceller som kunde användas i verkliga situationer. Den amerikanska rymdorganisationen NASA utvecklade solcellerna för att driva sina rymdsatelliter. Och även då var dessa solceller för dyra för vanligt bruk. Men sedan 1960-talet har solceller blivit både billigare och mer effektiva. Sedan 1970-talet har svenskarna använt solceller på fritidsstugor eller andra platser där det finns ingen tillgång till el. Och idag kan man köpa små apparater med egna inbyggda solceller.

Om att producera egen el med solceller

Och på grund av bekymmer om klimatförändringar och behovet av att minska koldioxidutsläppen i jordens atmosfär, finns det en stor ökning av intresset för solenergi i nuläget. I många länder ger regeringen incitament till människor och företag som byter till alternativa energikällor. Detta kan ske i form av skattelättnader eller bidrag. Det här är fallet i Sverige och det finns också myndigheter som kan ge råd för personer som överväger att byta till solenergi.

Praktiska saker

Flera solceller kan kombineras för att bilda solpaneler. En solpanel har en livslängd på 25-30 år. Eftersom solceller innehåller giftiga ämnen som bly och kadmium är det viktigt att inte kasta dem i soporna när de är uttjänt. Men det går bra att återvinna solceller och, när att allt flera installerar dem, har det blivit lönsamt också.  Man kan till och med göra en hemlagad solcell med hjälp av vanliga hushållsprodukter. Det finns flera online handledning som ger steg för steg instruktioner för att göra det. Naturligtvis är de hemgjorda solcellerna inte alltför effektiva. Men det finns företag som säljer fabrikstillverkade solpaneler som är redo att installeras. Hustaket är ett bra ställe att placera solpaneler eftersom utrymmet är vanligtvis underutnyttjat eller till och med inte använt alls.

Praktiska saker

Det finns mer till ett solcellsystem än bara solcellerna. Faktum är att problemet som har hämnat utbredd användning av solenergi har varit kostnaden för energilagring. Men moderna batterier ger mycket mer effektiv energilagring än de gamla. Nu finns det många forskare och ingenjörer som är inblandade i att utveckla nya sätt att utnyttja solenergi. Nu, tack vare utökat intresse i solar energi, finns det många forskare och ingenjörer som utvecklar nya sätt att utnyttja solenergi. Tesla, företaget känt för sina högkvalitativa elbilar, har nu utvecklat ett soltak av fotovoltaiska plattor. Kakelplattorna är gjorda av glas över ett fotovoltaiska substrat. Från marknivå ser de ut som traditionella takplattor. Och Teslas soltak inkluderar en batteri lagringsenhet med inbyggd växelriktare. Den ansluts direkt till hemmets elektriska system. I vissa länder, till exempel Tyskland, kan husägaren sedan sälja överskottsel till elbolaget. Detta kommer troligen att vara fallet här i Sverige också inom en snar framtid. Under sommarhalvåret är de långa dagar perfekta för att generera el med solceller. Även när det är molnigt, fungerar solcellerna fortfarande även om inte med full kapacitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.